Vind de beste architect voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Kosten architect

Overweeg je te gaan verbouwen en wil je een architect inschakelen? Of wil je binnenkort een nieuwbouwhuis laten bouwen en ben je benieuwd wat ervaren architecten voor je kunnen betekenen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de kosten!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

In deze bedrijvengids vind je een duidelijk overzicht van alle architecten in Nederland, ook in je eigen regio! Al deze experts zijn aangesloten bij de Kamer van Koophandel. Benieuwd naar de totale prijs? Vraag vrijblijvend een aantal offertes aan. Vergelijk het aanbod en kies zo de architect die het beste bij je past!

Wat kost een architect?

De kosten voor een architect lopen, zoals je misschien wel verwacht, flink uiteen. De prijzen zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het soort opdracht dat je de architect geeft;
 • de mate van begeleiding tijdens de bouw;
 • de ervaring van de architect.

Voor het opstellen van een ontwerp of tekening voor een nieuwbouw huis of een aanbouw, starten de prijzen ongeveer rond de €500,-. Wanneer je echter een architectenbureau inschakelt voor het bouwen van een nieuw huis of voor een renovatie, dan ligt de kostprijs een stuk hoger. Houd hiervoor rekening met een gemiddelde vanafprijs van €10.000,- tot €50.000,-, afhankelijk van je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Prijzen architect

Type opdracht van architect Vanaf-prijzen, inclusief btw*
Tekening van woning of aanbouw Vanaf €500,-
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraag Vanaf €2.500,-
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestek (beschrijving van project voor de aannemer) Vanaf €9.000,-
Volledig project (uitbreiding van de woning) Vanaf €10.000,- tot €15.000,-
Renovatie woning (begeleiding van A-Z) Vanaf €35.000,- tot €50.000,-
Herbestemming van fabriek tot twee woonhuizen. Bestaande uit: voorlopig en definitief ontwerp, bouwvergunning, technische omschrijving, bestektekeningen, aanbesteding én bouwbegeleiding. Vanaf €39.000,- tot €40.000,-

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor een exacte prijsberekening vrijblijvend offertes aan.

Kosten van architect bij verbouwing

Woon je nog met veel plezier in je huidige woning, maar ben je wel toe aan extra ruimte in huis? Met een verbouwing realiseer je eenvoudig een hoop leefruimte. Een architectenbureau wordt bijvoorbeeld vaak ingeschakeld voor het opstellen van een ontwerp voor een uitbouw of aanbouw, zoals een serre. Ook een dakopbouw behoort tot de mogelijkheden, evenals het bouwen of verbouwen van een bijgebouw.

Maar wat kost een architect bij een verbouwing?

De kosten voor een verbouwing liggen relatief hoog. Voor een volledig project start de kostprijs gemiddeld rond de €10.000,- tot €15.000,-. Hierbij houdt de architect gedurende de verbouwing contact met de aannemer en zorgt hij ervoor dat alles kwalitatief wordt afgewerkt.

kosten architect

Kosten van architect bij nieuwbouw

Natuurlijk kan een architect je ook bijstaan bij het bouwen van een vrijstaand huis, villa of bungalow. De meeste architecten hebben ervaring in nieuwbouw en helpen je bij het realiseren van je droomhuis! Wanneer je een nieuwbouw huis of pand laat bouwen, dan word je door het architectenbureau van begin tot eind begeleid. De experts vormen tijdens het bouwen van de nieuwbouw huis je enige aanspreekpunt: hij stuurt de aannemer aan en neemt de aanbesteding en bouwbegeleiding op zich. Zo houdt hij je budget, de planning en de kwaliteit in de gaten.

Zoals jij je misschien kunt voorstellen, gaat het bij nieuwbouw om een enorm project. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld €35.000,- tot €50.000,-.


Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Gratis offertes vergelijken

Uurloon

Het uurloon van het architectenbureau is een grote invloed op de totale prijs. Deze kan per architectenbureau echter flink verschillen. Wanneer architecten veel ervaring hebben, liggen de prijzen per uur vaak een stuk hoger dan de kostprijs van een startende architect. Een gemiddelde prijs per uur ligt rond de €75,-. De kostprijs per uur van een goedkope architect start rond de €50,- per uur en de kosten per uur kunnen oplopen tot gemiddeld €90,- per uur wanneer de architect in kwestie veel ervaring heeft.

In de meeste gevallen wordt er alleen een vaste prijs per uur gerekend als het gaat om kleinere projecten. Bij een deelopdracht of zelfs volledige opdracht komt het vaker voor dat architecten een honorarium ontvangen of dat de kostprijs per vierkante meter berekend wordt.

Prijs per m²

Het komt regelmatig voor dat architecten een vaste prijs per vierkante meter hanteren. Dit heeft als voordeel dat je een duidelijke indicatie hebt van de totale kosten. Heeft het ook nadelen om de prijzen per vierkante meter te berekenen? Jazeker. Wanneer het architectenbureau ook maar een klein beetje afwijkt van het oorspronkelijke plan, kan dit betekenen dat de prijzen een stuk hoger uitvallen dan dat je vooraf verwacht hebt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om deze nare verrassingen te voorkomen:

 • Maak vooraf duidelijke afspraken en leg deze vast;
 • kies voor een betrouwbare architect die is aangesloten bij een branchevereniging.

Percentage van totale kostprijs

In veel gevallen krijgen architecten betaald middels een honorarium. Dit houdt in dat zij een bepaald percentage van de totale kosten ontvangen. Het voordeel van betaling middels een honorarium, is dat je in de meeste gevallen voordeliger uit bent dan wanneer de kosten per vierkante meter of per uur worden berekend. Het percentage wordt voorafgaand aan het bouwen of de verbouwing vastgelegd.

 • Bij kleinere deelopdrachten ligt het percentage ongeveer rond de 5% van de kosten. Hierbij kun je denken aan werkzaamheden als het opstellen van een voorlopig ontwerp als je wilt verbouwen en de aanvraag van een bouwvergunning.
 • In het geval van een volledige opdracht bedraagt het percentage gemiddeld tussen de 8% en 15% van alle kosten. Hierbij gaat het om een project dat van A tot Z door de architecten geregeld wordt.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De kosten voor het inschakelen van een architectenbureau zijn uiteraard afhankelijk van diverse factoren:

 • Het type architect dat je inschakelt. Een binnenhuisarchitect of interieurarchitect is meestal voordeliger dan wanneer je een architect inschakelt bij het bouwen van een compleet nieuwbouw huis.
 • De ervaring van de architecten. Hogere kosten houdt meestal in dat de architect in kwestie beschikt over ruime ervaring.
 • De mate van begeleiding tijdens het verbouwen. De architect onderhoudt het contact met de aannemer en andere specialisten, door dit zelf te doen bespaar je bijkomende kosten.
 • Het type opdracht dat je laat uitvoeren. Voor het opstellen van een ontwerp of plattegrond liggen de prijzen een stuk lager dan wanneer je een nieuwbouw huis laat bouwen, of wanneer je een woning wilt laten verbouwen.

Exacte kosten? Gratis offertes!

Zoals je misschien al verwachtte is het lastig om een exacte indicatie te geven van de prijzen. Wanneer je nieuwsgierig bent naar de kosten is het verstandig om offertes van diverse architectenbureaus te vergelijken. Kijk naar het aanbod, de kwaliteit en de prijzen en kies zo het architectenbureau dat het beste bij je past.

Je vergelijkt eenvoudig de architectkosten van diverse bureaus door het contactformulier in te vullen. Je ontvangt dan zo spoedig mogelijk tot wel 6 offertes: gratis en vrijblijvend. Zit er geen geschikt aanbod bij? Dan zit je nergens aan vast.

Prijsvoorbeelden van inschakelen architectenbureau

Wanneer je een expert wilt inschakelen, dan ben je waarschijnlijk vooral benieuwd naar de totale kosten. Hieronder staan daarom een aantal voorbeelden:

 • Stel: je wilt je woning compleet gaan verbouwen en schakelt de hulp in voor een persoonlijk advies en een eerste tekening. Hiervoor starten de kosten rond de €500,-. Deze kostprijs is exclusief ontwerp, kostenindicatie of planning.
 • Als je gaat verbouwen en je graag iets meer hulp wilt, dan kan de expert meerdere ontwerpen voor je opstellen, evenals het bestek. Ook dient hij de bouwaanvraag bij de gemeente in. De prijs hiervoor ligt ongeveer tussen de €9.000,- tot 10.000,-.
 • Wanneer je de verbouwing compleet uit handen wilt geven, dan kies je voor een uitgebreid pakket. De expert verzorgt alles gedurende de verbouwing. Houd in dat geval rekening met een kostprijs tussen de €35.000,- tot €50.000,-

architect prijzen

Prijstabel: prijsvoorbeelden architect

Werkzaamheden architect Omschrijving werkzaamheden Gemiddelde prijzen*
Basis Advies + tekening (exclusief ontwerp, kostenindicatie en planning) Vanaf €500,-
Gemiddeld Meerdere ontwerpen, opstellen bestek, bouwaanvraag bij de gemeente €9.000,- tot €10.000,-
Uitgebreid Volledige restauratie of ontwerpen van nieuwbouwwoning. Begeleiding van A tot Z. (ontwerp, technische omschrijving, aanvraag vergunningen, aanbesteding en begeleiding) €35.000,- tot €50.000,-

*Let op dit zijn gemiddelde prijzen. Benieuwd naar de exacte kosten van uw klus? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kosten van binnenhuisarchitect

Experts worden geregeld ingeschakeld voor het verbouwen van huizen. Voor je eigen woongenot is het natuurlijk ook belangrijk dat de binnenzijde er goed uitziet. Hiervoor kun je een binnenhuisarchitect inschakelen. De architectkosten van een binnenhuisarchitect liggen doorgaans een stuk lager, omdat het gaat om minder ingrijpende werkzaamheden. Denk aan het kiezen van de juiste kleuren en materialen, waarmee de woning een echt eigen karakter en sfeer krijgt.

De architectkosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden die de interieurarchitect uitvoert. Voor een advies en schetsen liggen de architectkosten tussen de €500,- en €800,-. Voor een volledig ontwerp betaal je gemiddeld €1.500,- tot €3.000,- en als je ook de bouwbegeleiding overlaat aan de interieurarchitect liggen de architectkosten rond de €7.000,-.

Kosten van interieuradviseur

Er wordt regelmatig gevraagd wat het verschil is tussen een interieuradviseur en een interieurarchitect. Een interieurarchitect is een beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich zomaar een binnenhuisarchitect noemen. Zonder de juiste opleiding mag je jezelf wel een interieuradviseur of interieurstyliste noemen. Dit betekent dat de kostprijs van een interieuradviseur vaak lager ligt, maar het hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit daardoor ook minder is.

Maar wat kost een interieuradvies precies?

Gemiddeld betaal je €80,- per uur voor een specifiek advies voor bijvoorbeeld je woon- of slaapkamer. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor de uitwerking hiervan.

Architect inschakelen, waar op letten?

Als je nog nooit eerder een expert hebt ingeschakeld, dan kan het brede aanbod wellicht overweldigend zijn. Hoe weet je nou welk bureau het beste bij je past en wie de beste kwaliteit aflevert? Bij het inschakelen van professionele hulp is het belangrijk om te letten op een aantal belangrijke punten:

 • Het (online) portfolio;
 • eventuele keurmerken;
 • de stijl van de architect;
 • maak duidelijke afspraken;
 • de keuze voor een klein of groot bureau;
 • wat zijn de prijzen?

Tip 1: Portfolio

Neem je tijd om het online portfolio van de specialist goed door te nemen. Hierdoor krijg je een indruk van zijn eerdere ervaring en weet je of de stijl goed bij je wensen past. Eventueel kun je de gebouwen fysiek bezoeken, zodat je een goede indruk krijgt van de kwaliteit.

Tip 2: Keurmerken

Door te vragen naar eventuele keurmerken krijg je als klant een duidelijk inzicht in de kwaliteiten van de specialist. Zo kun je kiezen voor een architect die is aangesloten bij een branchevereniging, zoals de BNA. Op deze manier weet je zeker dat je kiest voor een betrouwbare specialist.

Tip 3: Stijl van de architect

Het is erg belangrijk dat de stijl van de architect aansluit op je persoonlijke wensen. Wanneer je zelf graag een moderne woning wilt realiseren is het niet verstandig om te kiezen voor iemand die zich specialiseert in de landelijke stijl. Kijk daarom goed naar het portfolio.

Tip 4: Duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken over de werkzaamheden, materialen en betalingen. Het is geen vreemd verzoek om een aanbetaling te vragen, maar maak hier duidelijke afspraken over en leg deze vast op papier. Zo voorkom je namelijk dat je achteraf voor bijkomende kosten komt te staan.

Tip 5: Werkzaam voor groot of klein architectenbureau?

Er zijn zowel grote als kleine architectenbureaus werkzaam in Nederland. Een groter bureau heeft misschien meer ervaring in verschillende stijlen, terwijl een kleiner bureau meer persoonlijke aandacht heeft voor jou als klant. Het is aan jou om te kiezen welk soort bureau je fijner vindt.

Tip 6: Prijzen van architect

De prijs geeft een duidelijk beeld van de ervaring van een architect. Hoe hoger de prijs, hoe meer ervaring de specialist vaak heeft. Toch hoeven lagere prijzen niet perse te betekenen dat ook de kwaliteit minder hoog is. Wil je prijzen vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot wel 6 offertes aan van architectenbureaus uit je eigen regio.

Architect kosten aftrekbaar?

Helaas zijn de architectkosten in principe niet aftrekbaar. Wat je wel kunt doen, is de architectkosten meefinancieren met je woning. Wanneer je een nieuwbouw huis laat bouwen, dan kun je de architectkosten betalen vanuit je bouwdepot.

Woon je al in de woning en ga je verbouwen? Ook in het geval van een verbouwing is het mogelijk om de kosten te financieren door middel van een (tweede) hypotheek. De hypotheekkosten kun je namelijk wel weer aftrekken bij de belastingdienst. Zo krijg je altijd een gedeelte van de totale kosten via de belastingdienst weer terug.


Ontvang een vrijblijvend offertes op maat!

Start nu je gratis offerteaanvraag

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Het inschakelen van een architect heeft duidelijk diverse voordelen. Ben je benieuwd naar de exacte mogelijkheden en kosten? Twijfel dan niet langer en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan. Door gebruik te maken van de bedrijvengids, krijg je een duidelijk beeld van de totaalprijs van diverse bureaus. Kies zo eenvoudig voor de architect die het beste bij je past, of die je het beste aanbod kan doen. Ervaring leert dat klanten op deze manier tot wel 40% op de totaalprijs besparen!