Vind de beste architect voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Binnenhuisarchitect

Voor je eigen woongenot is het uiteraard belangrijk dat je het huis van binnen praktisch en mooi gaat inrichten. Wanneer je zelf niet goed weet hoe je dit moet doen of als je hier geen tijd voor hebt, kan je de hulp van een binnenhuisarchitect inschakelen. Een binnenhuisarchitect achterhaalt je persoonlijke stijl en helpt daarna met het inrichten van de woonkamer, slaapkamers en andere vertrekken in de woning. Hierbij denkt de interieurarchitect aan verschillende aspecten waar je zelf misschien niet zo snel bij stil zou staan, zoals bijvoorbeeld de verlichting. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden die een binnenhuisarchitect biedt.

Ben je benieuwd naar de kosten voor een interieuradvies? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij architecten uit je eigen regio. Vergelijk de kosten en bespaar tot wel 40%!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Waarom een binnenhuisarchitect inschakelen?

Het maakt niet uit of je in een prachtig huis woont, als de inrichting niet naar je eigen smaak is zal jij je niet snel thuis voelen. Het is erg belangrijk dat de woninginrichting een weerspiegeling van je persoonlijkheid is. Veel mensen vinden het echter lastig om te bepalen wat hun persoonlijke stijl is. Een interieurarchitect helpt je hierbij. Hij haalt zijn inspiratie uit je persoonlijke voorkeuren en legt verschillende ontwerpen voor, totdat hij de ideale woninginrichting voor je samengesteld heeft. Er zitten diverse voordelen aan het inschakelen van een binnenhuisarchitect:

 • Je verhoogt je woongenot omdat het interieur aansluit aan je persoonlijke wensen;
 • je voorkomt dat je tijdens het inrichten van het interieur fouten maakt die je uiteindelijk weer moet herstellen;
 • hij is bekend met betrouwbare en kwalitatieve meubelhandelaren, zodat je een hoop tijd bespaart in je zoektocht;
 • hij houdt rekening met praktische zaken, zodat de inrichting van het interieur zowel mooi als ruimtelijk is.

Hoe gaat een binnenhuisarchitect te werk?

Het is je waarschijnlijk duidelijk wat een binnenarchitect voor je woonkamer kan betekenen. Maar hoe gaat de architect bij een interieuradvies precies te werk bij het inrichten van huizen?

Allereerst vindt er een intakegesprek plaats. Hierin worden alle wensen op tafel gelegd. Aan de hand van dit oriënterend gesprek zal de interieurarchitect diverse ontwerpen voor je opstellen. In deze ontwerpen wordt de indeling van de interieurinrichting goed duidelijk. Ook neemt de expert hierin de mogelijke materialen en kleuren mee. Je krijgt uiteraard de kans om op- of aanmerkingen aan de ontwerpen te geven, waarna deze worden aangepast: het gaat om jouw woonkamer, dus deze moet natuurlijk volledig naar je eigen smaak zijn. Afhankelijk van je persoonlijke wensen ga je samen met de interieurontwerper winkelen, maar als je hier geen tijd voor hebt kun je dit ook volledig uitbesteden aan de binnenhuisarchitect.


Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vergelijk gratis offertes

Interieur

Dat de buitenkant van het huis er mooi uitziet is één ding, maar het moet van binnen natuurlijk ook volledig naar je smaak zijn. Het interieur is hier één van de belangrijkste onderdelen van. Bij de interieurinrichting houdt de binnenhuisarchitect rekening met de voorkeuren die je aangegeven hebt. Hij maakt ontwerpen voor de indeling van de woonkamer, maar geeft ook voorbeelden van de materialen die hiervoor gebruikt worden.

Verlichting

Misschien heb je zelf nog niet aan de verlichting binnen gedacht, maar dit is een belangrijk onderdeel van de interieurinrichting. De interieur ontwerper houdt er rekening mee dat er in de keuken voldoende licht is. Wanneer je graag sfeer wilt creëren met behulp van spotverlichting, dan zal de interieurontwerper deze op logische wijze verspreiden door het hele huis. Als je binnen graag mooie plafond- of hanglampen wilt gebruiken, dan zoekt de expert de juiste verlichting bij elkaar.

Akoestiek

Als je in een groot huis woont, dan kan het voorkomen dat de akoestiek binnen niet optimaal is. Dit houdt in dat je een bepaalde nagalm hoort als je binnen een gesprek voert. Gelukkig houdt de interieurarchitect bij het inrichten van het interieur rekening met de akoestiek. Hij is namelijk op de hoogte van diverse manieren om met de inrichting de akoestiek te verbeteren.

 • Hij maakt binnen gebruik van meubilair met zachte stoffen, deze dempen de geluiden;
 • het gebruik van gordijnen verbetert de akoestiek binnen enorm;
 • bij het inrichten houdt de architect rekening met de richting van het meubilair. Door een grote woonkamer op te splitsen in kleinere hoekjes is er binnen minder sprake van een nagalm;
 • accessoires verbeteren de akoestiek, daarom wordt er in de interieurinrichting gebruik gemaakt van bijvoorbeeld planten en schilderijen.

binnenhuisarchitect kosten

Kosten van binnenhuisarchitect

Het is moeilijk een duidelijke indicatie te geven van de exacte kosten voor een interieuradvies. Dat komt omdat een woninginrichting verschilt per situatie, hierdoor is de kostprijs voor het interieuradvies natuurlijk ook vaak verschillend. In de tabel hieronder vind je een indruk van de kosten.

Meer informatie over de kosten van een architect vind je hier.

Wanneer je binnen één of meerdere kamers wilt laten inrichten en hiervoor schetsen laat opstellen, dan betaal je ongeveer €500,- tot €800,- per ruimte. De kosten lopen hoger op als je volledige ontwerpen laat maken. Hierbij gaat het vaak om ontwerpen met 3D visualisaties zodat je een duidelijk beeld krijgt van de woninginrichting. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €1.500,- en €3.000,-. Als je naast het inrichten ook bouwbegeleiding wenst, dan liggen de kosten rond de €7.000,-.

Binnenhuisarchitect prijzen

Taak van binnenhuisarchitect Omschrijving Gemiddelde kosten per ruimte, inclusief btw*
Advies + schets De interieurarchitect denkt mee over uw wensen voor uw interieur en schetst een eerste ontwerp. €500,- tot €800,-
Volledig ontwerp (inclusief 3D tekening) De interieurarchitect vertaalt uw wensen in een volledig ontwerp (inclusief 3D tekening) en begeleidt de vergunningsaanvraag. €1.500,- tot €3.000,-
Volledig ontwerp én bouwbegeleiding De interieurarchitect maakt een volledig ontwerp, begeleidt de vergunningsaanvraag en zorgt voor begeleiding tijdens de verbouwing of bouw. Vanaf €7.000,-

*Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor een exacte prijsberekening vrijblijvend offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

De totale kosten worden beïnvloed door verschillende factoren. Allereerst is de keuze voor een interieuradviseur of –architect een belangrijke invloed. Kies je voor een interieuradviseur dan krijg jee een interieuradvies met betrekking tot de verlichting, kleuren en materialen. Een binnenhuisarchitect helpt bij het ontwerpen van de volledige inrichting. Daarnaast is de kostprijs afhankelijk van onder meer:

 • De kosten die de architect per uur rekent;
 • de mate van begeleiding tijdens de bouw en het inrichten van de woning;
 • eventuele bouwkundige wijzigingen die vereist zijn voor het inrichten.

Binnenhuisarchitect voor particulieren én bedrijven

Het laten inrichten van je woning kan je woongenot enorm beïnvloeden. Maar binnenhuisarchitecten kunnen ook veel betekenen voor bedrijven. Een kantoorpand moet je natuurlijk optimaal inrichten, zodat er voldoende ruimte is voor alle medewerkers. Daarnaast is goede verlichting enorm belangrijk op de productiviteit te bevorderen.

Ook bij het inrichten van een winkelpand bieden architecten hulp. Zij zullen tijdens het inrichten ook rekening houden met het technische aspect. Op de ontwerpen worden dan ook eventuele bouwkundige en technische aanpassingen meegenomen zodat zij de ruimte optimaal kunnen inrichten.

Verschil met interieurontwerper en interieurarchitect

Voor een woninginrichting is het mogelijk om zowel een interieurontwerper als –architect in te schakelen. De kosten van een interieurontwerper verschillen enorm met de kosten van een interieurarchitect.

Maar wat is nou precies het verschil?

Architect is een beschermd beroep. Dit houdt in dat niet iedereen zich zonder de juiste opleidingen een architect mag noemen. Natuurlijk hoef je niet een opleiding gevolgd te hebben om verstand te hebben van interieurinrichting, dit is een interieuradviseur. De kosten verschillen, omdat de werkzaamheden ook verschillen. Bij een ontwerper krijg je een materiaal- en kleuradvies, terwijl een architect je ondersteunt bij het gehele proces gedurende de woninginrichting: van het ontwerpen tot het winkelen. Daarnaast zal een architect eventueel bouwkundige aanpassingen aanraden en uit laten voeren, terwijl een interieuradvies zich beperkt tot de ruimte zoals hij op dat moment is.

Keurmerken binnenhuisarchitect

Het vinden van een juiste architect kan in veel gevallen een lastige opgave zijn. Waar je in ieder geval op kunt letten , zijn de eventuele keurmerken waar de architecten over beschikken. Een voorbeeld is de Beroepsvereniging van Nederlandse Interieurarchitecten (BNI). Interieurarchitecten worden alleen toegelaten tot deze branchevereniging wanneer zij beschikken over de officiële titel, zijn ingeschreven in het architectenregister en minimaal 3 jaar relevante werkervaring heeft. Zo weet je zeker dat je als klant te maken hebt met een professional op het gebied van interieurinrichting.

binnenhuisarchitect inhuren

Binnenhuisarchitect inhuren, handige tips

Voor je eigen woongenot is het wel zo fijn dat je woning van binnen volledig in orde is. Besteed de inrichting van binnen daarom uit aan een ervaren binnenhuisarchitect uit je eigen regio. Maar hoe vind je nou de professional die je woning van binnen het beste kan inrichten? Maak hiervoor gebruik van onderstaande tips:

 • Bekijk het online portfolio van de binnenhuisarchitect. Houd je bijvoorbeeld enorm van de landelijke stijl? Of heb je een moderne nieuwbouwwoning gekocht en wil je deze moderne stijl bij de inrichting binnen ook doorvoeren? Zorg ervoor dat je kiest voor een professional met een persoonlijke stijl die past bij je eigen wensen.
 • Sommige architecten hebben zich gespecialiseerd in bepaalde onderdelen van de inrichting. Wanneer je alleen je keuken wilt verbouwen, kies dan voor een binnenhuisarchitect gespecialiseerd in keukens. Wil je juist de verlichting binnen aanpakken? Kies dan een architect gespecialiseerd in verlichting.
 • Vergelijk de kostprijs van verschillende binnenhuisarchitecten. De kostprijs kan enorm verschillen, waardoor je tot wel 40% op de kosten kunt besparen door de prijzen te vergelijken!

Voordelen van een binnenhuisarchitect

 • Je woning wordt van binnen volledig naar je eigen smaak ingericht;
 • de inrichting wordt direct goed geregeld zodat je eventuele aanpassingen voorkomt;
 • de huisinrichting zal je woongenot positief beïnvloeden.

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Is je huis van buiten prachtig, maar heb je geen inspiratie voor de indeling binnen? Of overweeg je kamers samen te voegen of juist te splitsen? Schakel een binnenhuisarchitect in zodat je huis van binnen ook volledig naar je wensen wordt ingericht. Als je verzekerd wilt zijn van het beste aanbod, is het aan te raden om meerdere offertes te vergelijken. Vul het contactformulier in met al je specifieke wensen, zodat de architecten uit de bedrijvengids je een offerte op maat kunnen toesturen. Vergelijk de prijzen en kies zo voor de binnenhuisarchitect met het beste aanbod!


Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Start nu je gratis aanvraag!